Thursday, December 26, 2013

Mood sudah mari....TERUJA BERGELAR MAK PENGANTIN...

26/12/2013
6:21 pm

Dalam kesibukan menunggu PDF majalah, saya sempat menitip kata di lensa blog ini. Memang saya akui, lately ini, saya cukup sibuk.

Bukan kerana disebabkan urusan anak-anak kerana sekarang musim cuti sekolah (mood honeymoon lagi), tetapi kekangan lain.

Nak tahu apa, sebenarnya secara rasmi sebaik saya masuk semula alam pekerjaan setelah hampir 2 minggu bercuti, saya telah ditukarkan untuk menghandle majalah baru...agak-agak majalah apa?

Pada mulanya saya disuruh untuk mengemudi sebuah majalah hebat iaitu majalah fesyen bagi wanita Muslimah. Namun setelah fikir masak-masak, belum cukup pengalaman untuk duduk di kerusi itu.

Saya lebih senang untuk membuat sesuatu yang dekat dengan hati saya. Kali ini fokus saya menjadi lebih kecil. Tatkala disuruh mengemudi majalah sebelum itu, Sifu @ Mentor kami, Kak Yati ada pesan, 'ko beruntung kerana fokus lebih kecil. Dulu ko buat majalah skala besar dan rencam, tetapi kali ini fokus lebih kecil'.

Saya akui kata-katanya dan kini teruja menerajui majalah rujukan buat bakal mempelai no 1 di Malaysia.  Apa lagi jika bukan Pesona Pengantin. Sebenarnya 13 tahun sudah PP menjenguk pasaran dan sama usia saya bekerja di Karangkraf.

Ketepikan soal status saya (ibu kepada empat cahayamata) dan apa yang penting pengisian yang akan ditampilkan. Majalah PP ini lebih tebal dari majalah yang saya handle sebelum ini. Malah pengisiannya juga lebih kepada soal persiapan bakal mempelai. Mana diorang nak cari katering, lubuk baju cantik, mekap meletop, lokasi foto,  gubahan hantaran, singgah sana yang terkini termasuk info rumahtangga dan paling utama info seks. Semuanya all in one dan tak payah cari rujukan di majalah lain.

Saya mula letakkan diri saya dalam majalah ini, dan sehingga entri ini ditulis, hampir setiap hari saya balik malam.

Malah hujung minggu terpaksa datang untuk menyiapkan naskhah indah ini buat bakal mempelai di luar sana. Saya korbankan segala-galanya untuk PP (untuk edisi ini) hingga anak-anak merungut 'mama ni kenapa asyik balik lambat' dan sidemok Aqil pula, 'mama..ni dah pagi balik yer'. Saya hanya senyum dan waktu bersama mereka memang agak terhad.

Mujur bb Aiman sudah tidak perlu menunggu 'milk' dari saya kerana sudah boleh minum botol. Dulu ketika di SDK, saya memang balik on time (kul 6 sudah pergi ke kereta)..kalau lambat pun 15 minit or setengah jam.

Namun kini segalanya sudah berubah. Walaupun balik lambat, saya sedaya upaya akan cuba masak untuk anak-anak dan En Abah (sesuatu yang simple). Saya perlu reda kerana ini adalah pilihan saya. Pendek kata tidak perlu merungut tetapi cuba cari jalan penyelesaiannya.

Buat masa ini saya masih selamat jika balik lewat kerana budak-budak sedang bercuti. Hope saya tidak alaminya untuk tahun depan.

Jauh di sudut hati, saya seronok untuk mengemudi majalah ini. Terus terimbau saat saya diijab kabulkan 12 tahun lalu. Terbayang saat membuat persiapan dan Semua House Jalan TAR menjadi destinasi pilihan wajib untuk mencari barang perkahwinan.

Banyak lagi untuk saya ceritakan di sini, dalam entri akan datang. Yang pasti, momen itu (1492001) cukup indah untuk dikenang biarpun sudah lama berlalu.

Paling seronok kerana waktu itu masih ada arwah mak yang sama-sama bergembira di hari bahagia saya.

Semoga saya diberi kekuatan untuk terus kembali menulis di blog ini kerana curahan ide baru yang seakan mahu melimpah keluar dari kepala.

Tunggu...semuanya akan berkaitan dengan bakal persiapan menuju gerbang bahagia buat sang mempelai@pengantin@orangbaru@kerja kahwin.

Hot Mama Reen
6:50 pm


My kids yang sibuk bertanya 'nape mama asyik balik lambat je'...biar sibuk tetap selit-selit masa beli baju sekolah.

Tuesday, December 3, 2013

OH! LOVE MY JACKET

2/12/2013
23:56pm

Salam,

Rona terang bagi yang berani.

Lama sungguh tak menjengah laman blog ini...alasannya mestilah sebab sibuk menguruskan keperluan rumahtangga. Tetapi saya terbaca share seorang teman blog dari kelas netty ah hiyer, katanya tetap akan menulis jugak even sibuk, laptop rosak dengan hanya menggunakan telefon bb yang kecil.

Dalam hati saya gigih betul dia menunaikan hajat yang satu. Saya sebagai penulis juga kadang-kadang tiba hari malas, terus tak sentuh sebarang gajet.

Kali ini semangat saya datang semula dan saya mahu tulis entri mengenai Gayaku Hijabku, iaitu pasal jaket. Sebenarnya ide nak tulis entri ini sudah ada dalam benak fikiran, cuma kekangan masa. Malam ini agak santai sedikit memandangkan anak-anak sudah nyenyak tidur dan En. Abah pula jauh di perantauan (jumpa awek Jepun katanya).

Ketika masih dalam tempoh bercuti tempohari, saya membawa kaki ini untuk ke AEON Bukit Tinggi (dekat rumah). Tujuannya hanya untuk cuci mata setelah sekian lama terperap dalam rumah.

Saya gemarkan aktiviti window shopping ini kerana ia bagai terapi kepada segala masalah. Kegembiraan berganda bila berjaya mendapatkan hasil tangkapan.

Dari satu kedai ke satu kedai saya lalu dan singgah. Dalam fikiran saya mahu mencari jaket sesuai. Kebanyakan yang saya lihat tidak menarik hinggalah melangkah masuk ke butik Levi's (paling best untuk mencari jeans). Saya melihat patung di luar mengenakan jaket yang saya kira amat cantik dan begitu stail.


Jaket denim sering jadi pilihan ramai.


Harapan saya agar ada saiz sesuai tetapi setelah dicari, tidak ada saiz untuk saya. Saya betul-betul frust dan berharap akan ada di cawangan lain. Fikiran mula terbayang jika jaket denim itu dipadankan dengan jeans ataupun skirt.

Memang saya akui jaket itu cukup cantik. Malah sesuai dengan gaya saya yang mahu kelihatan ringkas sahaja.

Malah dah lama saya mencari jaket kerana bagi saya ia boleh dipadankan dengan apa jua padanan. Sarungkan sahaja dengan jeans, skirt, slack ataupun dres labuh. Ia tetap nampak cantik dan memikat hati.

Padanan bersesuaian menjadikan gaya anda nampak ranggi, menawan dan masih mengekalkan gaya Muslimah. Ada macam-macam jaket yang ada di pasaran, misalnya jaket atau blazer untuk yang mahu berrgaya formal, jaket kulit untuk yang ranggi, jaket denim ataupun jaket yang bercorak seperti bunga (saya tidak berapa menyukai jaket motif floral).

Jika kita layari carian google, banyak butik online menawarkan jaket dengan harga berpatutan. Ada juga saya survey, tetapi pilihan gambar seperti lebih kepada mereka bertubuh kecil...amat frust sekali.

Saya memang cerewet mengenai gaya yang satu ini. Kalau boleh saya mahu cuba dan acu padan di badan sendiri. Bagi saya fesyen jaket ini seperti lagu yang evegreen, akan sentiasa dicari orang walaupun lambakan gaya kini.

Dulu ketika belajar di USM, saya ada memiliki jaket yang saya beli di butik EIC (butik feveret untuk beli tshirt & beg). Saya gunakan jaket itu setiap kali menaiki motor di kampus untuk ke kuliah.  Jaket itu saya simpan dan guna even sudah bekerja.

Kata orang ada nilai tersendiri walaupun dibeli duit sendiri (mahal kerana itu masih bergelar student). Tetapi jaket itu kini sudah MIA (missing in action). Puas saya cari tetapi tak jumpa. Dan sampai sekarang saya masih lagi berharap jaket itu kelak kembali kepada tuannya.

Walau apa sekalipun, jaket adalah pelengkap gaya seseorang. Dua tiga tahun lepas, saya kira gaya kardigan menjadi fenomema.

Ia berfungsi seperti jaket, cuma labuh sedikit dan berbentuk meleret di hujungnya. Kardigan ini biasanya dipadankan dengan tshirt sahaja. Macam-macam warna dan saya juga memilikinya sehelai (tidak mahu ketinggalan gitu). Begitu juga demam balero, seperti kardigan tetapi pendek sedikit dan lebih stail.

 
Baik kardigan atau balero masih lagi jadi pilihan pengguna dan siapa mahu yang murah dan cantik, panjat sahaja Kenangan Wholesale Center. Namun awas, anda tidak boleh beli sehelai tetapi 3 helai bagi mendapatkan harga istimewa. Jadi sangat dialu-alukan membawa teman ketika shopping di sini.

Jaket cantik...
1. Dipadankan dengan boot.
2. Sesuai dengan tshirt pendek atau tiada lengan (agar tidak panas).
3. Cari jaket yang tidak terlalu panas untuk aktiviti luar.
4. Jika baju dalam berbunga, elakkan pilih jaket motif flora.
5. Digayakan oleh meraka yang punya ketinggian.
6. Terpulang pada gaya anda, jika pejabat pilih yang formal seperti blazer, jika untuk aktiviti lasak, kulit atau denim amat sesuai.
7. Warna selamat seperti, biru tua, coklat ataupun kelabu (boleh juga jika berani pilih jaket warna merah ataupun ungu seperti model Kimora Lee).



Tip shopping:
1. Buat survey dua tiga kedai sebelum ke sesuatu tempat.
2. Bandingkan harga barang yang mahu dibeli.
3. Jika membeli di kedai borong, pastikan membawa kawan supaya harga lebih murah.
4. Untuk jimat, jangan bawa wang yang banyak ataupun kredit kad.
5. Ajak kawan untuk membuat pilihan barangan.



Hot Mama Reen
00:25 am





Monday, December 2, 2013

SELENDANG VS TUDUNG AWNING

3/12/2013
00:23am

Salam,

Ketika menulis entri ini, ide begitu mencurah-curah. Tetapi bahasa entri tidak perlu seperti novel kerana mereka yang membaca lebih gemar bahasa santai.

Sebelum menulis tadi saya sempat melihat program romantika yang disiarkan di astro saluran 134 (kalau x silap & penerbitnya zulakmarwati adalah senior saya di USM).

Saya menonton romantika memaparkan kisah pelakon natasya hudson di samping suaminya carleed dan dua cahayamata mereka.

Saya bukan mahu persoal cerita perkahwinan pelakon dan juga model itu. Tetapi penghijrahan yang dilakukan oleh natasya. Menurut temubual bersama ibunya, natasha berubah 360 darjah sebaik balik mengerjakan umrah.

Oh! Bagus sekali penghijrahan yang dibuat. Ya dulu natasha juga salah seorang pelakon dan model yang boleh tahan penampilannya.

Tetapi kini, dia tetap manis dan menawan dalam hijabnya yang cukup simple. Sekadar lilitan biasa yang menyerlahkan sisi anggun natasha.

Menurut suami, walaupun natasha sudah berhijab, tetapi dia masih lagi pandai menggayakan penampilan yang stail. Malah katanya lagi 'natasha kita sudah berhijabista'.

Suka saya melihat gayanya. Benar sapa kata jika berhijab tidak boleh bergaya. Stail itu mengikut kreativiti seseorang dan bijak menggayakan busana yang dipakai.

Seperti juga misz nina, alhamdulillah, perubahan dirinya cukup menakjubkan. Seperti natasha, dia juga berubah 360 darjah sebaik pulang mengerjakan haji tahun ini.

Masih lagi maintan dalam berfesyen cuma gayanya menjurus kepada lebih menutup aurat. Biarpun bergaya turban (saya suka style ni dulu), namun bijak menutup leher dengan inner. Malah pakaian yang dikenakan juga longgar berbanding penampilan dia yang cukup seksi suatu ketika dulu.

Kalau dulu mereka yang bertudung hanya tertakluk pada satu-satu fesyen. Tetapi kini tidak lagi. Dengan hanya sehelai selendang, pelbagai gaya boleh dilakukan. Nah! Jangan bilang fesyen hijab itu kolot, sebaliknya ia dianggap begitu mendominasi dunia fesyen kini.

Tidak salah kit bereksperimen dalam berhijab, cuma jangan keterlaluan. Contohi sahaja gaya natasha, yatt hamzah, irma hasmie, misz nina dan beberapa lagi artis yang memilih untuk berhijab. Jika artis, lagi banyak ikutan dan mereka sebenarnya membawa pengaruh baik. Mungkin boleh mendorong mereka yang tidak berhijab untuk mengenakannya sebagai gaya seharian.

Walau apa sekalipun gaya hijab anda, pastikan selesa, kemas dan yang penting menutup aurat. Jika mahu yang simple, sarung sahaja tudung ready to ware ataupun selendang yang boleh dicuba seribu gaya.

Hot Mama Reen
00:46 am

siapa sangka kadang-kadang kita boleh tersama pakai tudung...bukan saja tudung, gaya lilitan pun sama (with tokey tudung @eizan ariffin)

Tuesday, November 26, 2013

AMUKAN SANG SUAMI

26/11/2013
17:30 pm



Bercuti mampu menceriakan pasangan.


Salam,

Alamak cukup ngeri pagi tadi melihat heading muka depan Harian Metro yang menceritakan bagaimana seorang wanita patah tulang hidung manakala bayinya yang berusia tiga bulan menerima rawatan kerana dikhuatiri mengalami gegaran otak.

Ini adalah gara-gara amukan seorang suami yang naik minyak selepas kecurangan dengan wanita lain terbongkar.

Oh! Saya mengucap panjang. Dalam hati berkata-kata 'gila ke lelaki ini' sanggup cederakan teman tidurnya. Apakah malang wanita ini yang bersuamikan lelaki yang tidak sedar diri. Apakah ini yang dikatakan jodoh? Atau mungkin memang sebelum kahwin kedua-duanya saling cinta mencintai.

Zaman sekarang rasanya cinta tak boleh bawa ke mana. Tanpa ada duit cinta bagai nak rak pun tak berguna.

Bagi saya lelaki ini kalau dia dah gatal, susah untuk ditundukkan semula. Ermmmm lebih-lebih lagi yang nak memasuki angka 40-an. Kata orang life beginning @ 40...

Ah! Itu hanya dakwaan kosong yang tidak berasas. Jika sudah saling menyayangi, kenapa seseorang lelaki itu mahu berpaling arah mencari cinta hati lain.

Mahu cari penyakit namanya. Saya rasa jika lelaki itu mahu bercinta sekalipun, jangan lampias emosi marah itu pada isteri dan anak. Mereka tidak bersalah terutama bayi yang berusia tiga bulan itu. Apalah dosa dan si kecil itu tahu apa yang terjadi antara ibu bapanya.

Dalam menyusuri rumahtangga masuk tahun ke 13 ini, saya sentiasa berdoa dan mengharapkan yang terbaik dalam hubungan kami. Malu rasanya jika bergaduh depan anak-anak, apatah lagi mereka kian meningkat dewasa.

Seseorang lelaki itu mungkin tidak akan berpaling pada orang lain sekiranya kehendaknya dituruti. Tidak susah sebenarnya mahu membuatkan mereka setia pada kita.

Jika tangan ibu ini yang menghayun buaian boleh mengoncang dunia, tidak mustahil juga dengan tangan ibu ini juga mampu mengusap lembut hati lelaki. Caranya, mudah sahaja..ikat perut mereka dengan makanan yang hebat serta layanan setanding raja.

Namun berita wanita yang ditindas, didera dan diperlakukan seperti binatang ini memang sering dipaparkan di media. Makin lama makin banyak kes yang kita ketahui. Ish! Saya mahu ingatkan anda di luar sana, sebelum kahwin, jika seseorang lelaki itu mudah naik tangan, baik tinggalkan sahaja. Usah dilayan apatah lagi mengajaknya untuk berkahwin.

Bagi saya senang sahaja, insan yang baik adalah untuk pasangan yang baik-baik sahaja. Dan selagi belum kahwin, anda berhak memilih menentukan jodoh terbaik. Oppss..saya selitkan juga beberapa tip untuk kita (yang bakal dan sudah berkahwin) untuk tanbat hati pasangan.

Tip tambat hati pasangan:
1. Sentiasa mendengar katanya.
2. Pastikan anda masak dan ikat perutnya dengan masakan enak.
3. Sentiasa berkomunikasi dalam apa jua masalah.
4. Ambil hatinya dengan membelikan hadiah, walaupun ia murah.
5. Apa kata ajak makan malam berdua sahaja di tempat yang eksklusif.
6. Jangan buat perkara yang tidak disukai pasangan.

Hot Mama Reen
17:45 pm


Monday, November 25, 2013

YEAY..I'M BACK

26/11/2013
10:22 am

Salam,

Semalam saya berkesempatan untuk bekerja semula setelah dua minggu diberi cuti rehat. Seronok rasanya dapat kembali bekerja dan duduk di cubicle saya. Sesungguhnya saya akui memang senang dengan persekitaran di pejabat di samping teman (wani, emi, elin, tun, miri, mama itt, nora, ida, jj, che osh, intan, maizan, maswa, miza, linda, eizan dan teman-teman lain) yang memang begitu menggembirakan saya.

Dua minggu sebelum itu memang saya akui mood agak kureng. Maklumlah keadaan akan bercelaru dan pelbagai perasaan bermain dalam fikiran. Namun setelah dua minggu, saya mula rindu suasana kerja dan rakan-rakan saya.

Sebaik melangkah masuk, saya disambut dengan tawa mesra teman-teman yang ketika itu turut meraikan potluck 'mak hanyam' kak liza yang akan berpindah ke 'new destination'...gud luck to her.

Potluck with Kak Liza..jangan lupa kami naa...


Ramai bertanya keadaan kesihatan saya. Saya hanya menjawab 'Alhamdulillah' dan emosi sudah kembali stabil. Benar saya sudah pulih dari kedukaan sementara itu.

Saya memang tidak sabar untuk bekerja. Sebenarnya saya lebih suka bekerja dari duduk rumah (apatah lagi jika anak-anak ada, mereka boleh buat saya sakit kepala dan hilang suara).

Saya akui sepanjang 13 tahun bekerja di Karangkraf, situasi bekerja memang agak menyenangkan. Sama ada persekitaran atau teman-temanya. Tidak betah rasanya untuk mencari kerja di tempat lain kerana keindahannya ada di sini.

Selepas ini, jika tidak bekerja di sinipun, saya tidak akan mencari pekerjaan lain kecuali mungkin mencuba bidang baru, seperti blogger atau online bisnes (hehe dalam perancangan).

Kenapa saya kata best bekerja? Ini kerana hubungan kami di sini seperti adik beradik. Kala susah dan senang bersama. Seperti ketika saya menerima berita sedih tempohari, rakan-rakan yang paling terdekat mennenangkan saya. Tidak meminggirkan mana-mana gender, semuanya bersikap baik pada saya.

Saya percaya, jika kita baik dengan seseorang, maka baik juga yang akan dibalas pada kita. Dan saya paling suka acara makan makan-makan atau potluck.

Ni masa time lepas raya...so hidangan lebih pada juadah raya yer...

Biasanya kami buat makan-makan ni bila mahu menyambut sesuatu majlis. Misalnya untuk permulaan puasa, sambutan raya ataupun saja-saja nak buat makan-makan (selalunya waktu dapat gaji).

Macam-macam makanan yang dibawa teman-teman. Masing-masing menunjukkan skil memasak dan saya memang suka senario ini. Walaupun makanan itu simple (karamel elin paling best) tetapi begitu bermakna potluck yang diadakan. Kata orang lebih merapatkan silaturrahim...

Yang bestnya potluck kami ni disertakan dengan pertandingan pakaian tercantik...
ni antara pemenang & hadiah saya selalunya sponsor.


Oleh sebab itu saya memang suka bekerja. Cara bekerja kami cukup santai. Gelak ketawa teman-teman memang begitu mendamaikan dan mampu menceriakan hati yang gundah. Maklumlah kerja kami sentiasa dihambat deadline, so ketawa yang dicetuskan mampu mengundang bahagia.

Ni pula majlis simple 'makan-makan' with Nana (last day dia).


Semoga saya terus diberi kekuatan untuk terus berada di sini dan menerajui sesuatu yang baru (kena buat kamus bahasa fesyen lepas ni). Dan terus diberi peluang untuk merasai momen (di atas).

Hot Mama Reen
11:20 pm

Acara makan-makan kami ni kadang-kadang dipanjangkan ke luar, masa ni open house raya..JJ tuan rumah.



Thursday, November 21, 2013

KEMAAFAN YANG TERINDAH

21/11/2013
23:28 pm

Salam,

Saya nak tulis sambungan entri sebelum ini. Entri 'Mama, Aqil tak nak jadi bear'. Sebenarnya ada cerita tersembunyi di sebalik majlis itu.

Biasalah bila ada majlis keramaian begini, saya memang takkan lepaskan peluang untuk bergambar. Setelah majlis selesai, saya mengajak Aqil, Adam dan Syafiqah untuk bergambar bersama.

Saya kira gambar atas pentas di hadapan pasti nampak cantik dengan tulisan majlis Ihtifal 2013. Seperti biasa setiap kali bergambar, saya akan posing mengikut kesukaan. Tetapi memandangkan ketika itu saya masih dalam pantang, saya hanya bergambar biasa-biasa saja.

Oleh kerana tiada sesiapa di situ, saya suruh Syafiqah mengambil gambar. Namun anak dara saya 'melarikan diri' daripada mengambil gambar saya dan Aqil. Memandangkan saya sudah pose cantik, terpaksa juga saya menyuruh Adam mengambil gambar.

Gambar pertama diambil (melalui samsung note 1), agak blur dan saya menyuruh dia mengambilnya semula. Hasilnya okay lah berbanding yang tadi. Tetapi saya agak kecil hati dengan kelakuan Syafiqah. Mengenang penolakan anak dara saya menyebabkan mood saya terus mati untuk terus bergambar.


Gambar pertama Adam ambil, agak blur.
Saya kemudiannya bertanya Syafiqah kenapa dia tak mahu mengambil gambar saya, katanya malu (mungkin untuk ke depan mengambil gambar). Saya pun apa lagi terus memarahinya sambil mengatakan 'dengan emak sendiri pun nak malu'. Oh! Apa dah jadi dengan anak ini. Saya bukan suruh dia buat apa, sekadar mengambil gambar.

Selepas detik itu saya memikirkan cara terbaik untuk menghukum perlakuannya itu. Bukan mudah untuk menangani masalah ini memandangkan dia sudah semakin meningkat dewasa. Bimbang jika dimarahi akan jadi dendam. Jadi saya menggunakan pendekatan terbaik pada saya) dengan melancarkan perang psikologi padanya.

Caranya adalah saya tidak layan setiap pertanyaannya ataupun menegurnya. Dia jadi begitu asing pada saya. Saya hanya guna perantara Adam untuk menyuruh dia makan dan sebagainya. Malah, saya larang dia dari guna gajet  yang ada.


Gambar kedua diambil oleh Adam..okay lah.
Keesokan hari, perang psikologi terus berjalan. Kali ini lagi hebat, apabila En. Abah mengajak ke Jusco dan saya enggan membawa Syafiqah (walaupun dia sudah mandi dan bersiap). Saya katakan pada Adam ( dengan harapan sampaikan pada kakaknya) 'selagi kakak tak minta maaf pada mama, selagi itu mama takkan layan dia'.

Adam memang budak yang bagus dan menurut perintah. Dia bagi tahu kakaknya pesanan saya dan kakaknya juga menjawab bagi pihak. Katanya 'mama, kakak malu nak mimta maaf. Dia suruh Adam cakap'. Saya kata balik, 'siapa salah, dia yang kena mintaa maaf'.

Tapi hati anak dara saya ini agak keras dan saya lihat ada ego di situ. Dia tak mahu mintaa maaf pada saya kerana malu. Takkan dengan mak sendiri malu? Saya taknak beri muka padanya ( walaupun hati ibu ini rasa kasihan melihat dia seperti dipulaukan).

Senang sahaja untuk jernihkan keadaan. Dia hanya perlu sebut tiga perkataan 'mama, kakak minta maaf'...bukan susah dan segalanya akan kembali seperti biasa.

Saya hanya tunggu permohonan maaf daripadanya. Akhirnya menjelang petang pada hari kedua perang psikologi, anak dara saya minta maaf pada saya. Terus lapang dada saya mendengar 'mama kakak minta maaf' sambil mencium tangan saya. Saya bersyukur kerana Tuhan lembutkan hatinya.

Sebenarnya saya juga bimbang jika perang psikologi ini berlarutan. Saya bukannya mahu mencari gaduh dengan anak sendiri, tetapi saya rasa itu sebagai pengajaran padanya agar hormat orang tua. Saya pesan padanya, 'jangan sakitkan hati mama lagi. Berdosa tau'. Dia hanya angguk dan saya melihat seperti dia menutup mata dengan tangan tanda menangis.

Pada saya biar dia menangis sekarang daripada hati saya nanti jadi keras seperti batu dan perang psikologi ini pasti berlarutan mungkin sebulan, setahun atau sehingga dia dewasa. Seperti yang pernah saya tulis dalam entri sebelum ini, saya memang tidak begitu rapat dengan anak dara ini.

Tetapi setiap kali beli barang, saya pasti ingat dirinya. En. Abah cakap ''dah anak awak'. Saya akur dengan kata-kata itu dan sememangnya dia anak perempuan seorang dalam keluarga kecil kami. Ya, saya berdoa agar satu hari nanti hubungan kami akan rapat seperti adik dan kakak.

Dan saya berharap juga satu hari nanti dia akan menghadiahkan kepada saya sesuatu yang menggembirakan hati ibunya.

Hot Mama Reen
00:00 am

Syafiqah cukup rapat dengan Aiman, suruhlah apa sahaja mengenai Aiman pasti dia tidak akan menolaknya.



Tuesday, November 19, 2013

CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC



19/11/2013
17:06 pm


Salam...

Hari ini setelah selesai followup check up (alhamdulillah tiada apa-apa masalah), saya terus bergegas ke sebuah pusat beli belah hebat di kota metropolitan Kuala Lumpur. Sebut sahaja nama sure semua tahu.

Tempat apa lagi jika bukan KLCC. Saya ke sana dengan satu tujuan iaitu meneman En. Abah yang nak membeli beberapa barangannya.

Sedang menunggu, mata saya asyik melihat orang yang lalu lalang. Tempat beli belah ini bukan sahaja penuh ketika hari cuti tetapi juga hari-hari biasa. Dalam hati entah apa yang mereka beli dan kata tidak kerja ke mereka-mereka  ini.

Dalam mata ligat memandang, saya melihat gaya fesyen mereka (terutama pengunjung). Macam-macam yang saya lihat. Ada yang hanya biasa-biasa saja dan ada yang gaya terlebih. Terutamanya anak-anak muda yang sakan berjalan bersama teman masing-masing.

Bagi saya di sinilah kota fesyen seperti Milan Paris ataupun London. Nah, apa sahaja fesyen dari butik terkemuka di sediakan untuk anda. Dari butik hebat seperti LV, Prada, Channel, Gucci (sekadar menyebut beberapa nama popular) atau nama-nama biasa yang turut jadi pilihan warga kota. Antaranya Uniqlo, Zaraa, MNG dan beberapa lagi nama butik (banyak sangat nak ingat).

Ada juga kiosk2 kecil yang menjual barangan biasa tetapi harga yang dijual amboi mahal giler. Agaknya semua yang datang ke KLCC ini berduit dan mampu membelinya (tidak termasuk saya, saya lebih suka bundle).

Dalam pemerhatian saya juga, kebanyakan mereka yang bekerja banyak memilih gaya sederhana. Sekadar seluar panjang yang dipadankan dengan blaus atau kemeja. Mungkin jika nak lihat gaya mereka saya kena panjat dari satu pejabat ke satu pejabat (hehehe).

Tetapi naluri shopping memang begitu kuat dalam hati saya. Pantang terpandang perkataan 'Sale', terus mata saya bulat dan kaki mula melangkah masuk. Walaupun tahu 'sale' yang dibuat bukanlah banyak sangat setakat 10% ataupun 20%.

Kalau dulu memang saya pantang lihat benda 'sale' ini. Saya memang akan turut kata hati. Jika sudah berkenan saya akan terus beli dan swipe kredit kad. Bayangkan hobi bershopping ini menyebabkan hutang kredit kad saya pernah mencecah ribuan ringgit.

Saya memang bayar tiap-tiap bulan tetapi rupanya hanya bayar interest sahaja. Hidup saya memang agak gila waktu itu. Bayar tiap-tiap bulan tetapi hutang tetap meningkat. Lama kelamaan setelah berfikir, saya ambil keputusan settlekan jumlah tertunggak dan terus luputkan kredit kad berkenaan.

Kini bukan saya tidak ada kredit kad, tetapi saya hanya 'sign up' untuk mendapatkan points sahaja. Berkat kumpul points ini menyebabkan saya boleh redeem barangan elektrik, baucer Jusco dan beberapa lagi barangan.

Sekarang ini, saya akan pastikan perbelanjaan kad kredit saya tidak melebihi 1K, jika lebih dari itu saya akan cepat-cepat bayar. Sakit mata jika melihat jumlahnya melebihi limit yang saya tetapkan.

Saya teringat satu filem


 
Jangan jadi Becca dalam filem ini yang memang giler bershoping..
.mahal-mahal tau barangan dia beli.
Conffessions of a Shopaholic (filem ini diadaptasi daripada novel the shopaholic
series tulisan Shophie Kinsella).

Filem ini mengisahkan bagaimana
watak utama Rebecca yang tidak boleh menyekat keinginannya untuk bershopping.

Pantang melihat tag sale, dia akan beli walaupun bukan keperluan. Hinggakan dia masuk kelas kaunseling dan akhirnya mereka membuat garaj sale menjual barangan yang tidak diperlukan. Duit yang diperolehi digunakan untuk membayar segala hutang-hutangnya.

Saya melihat diri saya dalam filem itu. Saya tersenyum dan membandingkan dirinya dengan saya. Itu dulu dan kini saya masih lagi gila dengan perkataan 'sale' itu tetapi masih boleh kontrol. Saya agak teman saya Mama Itt juga punya pengalaman seperti saya (bab kad kredit).
Saya akan jadi lebih bijak berbelanja dan mengutamakan yang perlu sahaja. Dan paling saya suka beli barangan itu dengan harga murah tetapi nampak cantik. Ah! susah apa...carian di google akan menemukan anda dengan pelbagai barangan cantik yang dijual.

Kata orang menang membeli alah memakai. Cuma saya suka beli barangan itu yang saya boleh pegang, rasa dan cuba pakainya (agak kolot, tetapi itulah diri saya sebenarnya). Rasa puas dan jika berkenan saya akan terus beli sahaja.


Hot Mama Reen
5:33 pm



"MAMA...AQIL TAK NAK JADI BEAR"

16/11/2013
10:41am

* entri ini ditulis ketika menunggu persembahan dari aqil...

Majlis Ihtifal LC...buat kat hotel tuuu..

Salam..

Hari ini saya berkesempatan memeriahkan majlis atau dipanggil ihtifal, kononnya graduation (konsert Aqil)...yang dibuat di sebuah hotel di Klang.

Acaranya begitu hebat..walaupun registration so baddd...sebab parent disuruh datang pukul 8pagi untuk pendaftaran, tetapi pukul 9 baru parent dibenarkan untuk berbuat demikian.

Mujur kami sekeluarga bertindak bijak (hehe) kerana breakfast dulu kerana memandangkan refreshment hanya disediakan seawal jam 11 pagi. Sempat saya mendengar rungutan seorang parent yang mengadu katanya dia datang seawal pukul 8 pagi dan masih belum sarapan.

Alasan mereka lambat kerana malam sebelumnya ada event dan menyebabkan baru pagi ini berpeluang mengatur segala-galanya. Alahai..macam le kita ni tak pernah buat event..dah tau ada event prepare lebih awal..rasanya hotel tiada masalah loading by pukul 2 or 3 pagi.


Opening nyanyian daripada setiap kelas..ni kelas Aqil 5 Smart.

Ketika register, saya sempat sound agar next year well organized sebab susahkan parent yang perlu datang awal.

Sebenarnya itu bebelan picisan sahaja, saya nak tulis bagaimana beza celebrate tadika dulu dan sekarang. Kini kalau budak-budak dah habis tadika, akan diraikan sama ada hotel ataupun dewan ( biasanya yang swasta). Bukan free ye semuanya berbayar.

Malah persembahannya juga hebat. Ada paluan kompang (berapa agaknya yang mereka bayar) dan bacaan surah daripada kanak-kanak ini. Ibu bapa yang cukup teruja melihat anak-anak (yang dibayar mahal untuk kos tadika) sudah pandai hafal surah dan baca depan orang ramai. Bangga giler ibu bapa zaman sekarang ini.

Belum lagi persembahan by class ( masih menunggu persembahan Aqil, katanya jadi bear yang gemuk).  Teruja nak tengok dia jadi bear (walaupun sebelum itu menangis nak masuk dewan). Maybe dia tak suka jadi bear. Setelah dipujuk teacher baru dia nak masuk. Badan je besar tapi dalm hati ada taman..Aqil..Aqil...

Ada persembahan tarian, nyanyian atau lakonan secara berkumpulan. Ini salah satu cara untuk membina keyakinan diri anak-anak supaya tidak takut berhadapan orang ramai. Tetapi saya nak pesan ibu bapa zaman siber ini...tolong jangan galakkan anak-anak kita jadi penyanyi seperti dalam beberapa rancangan kanak-kanak 'superstar' atau idola kecil.

Ada juga Sport Day...pertengahan tahun...pakai baju ala-ala silat gitu...

Maybe ada perbezaan tadika yang berbayar dan disubsidi kerajaan. Tiada jamuan di hotel atau persembahan kompang, mungkin sekadar penyampaian hadiah sahaja.

Atau mungkin juga mereka hebat cuma tidak perlu keluar bajet yang mahal. Untuk majlis ini sahaja saya perlu belanjakan hampir RM200 untuk dua dewasa dan 2 kanak-kanak.

Masalahnya tiada pilihan untuk situasi ini. Pernah saya nak try daftar Adam untuk pra sekolah di sekolah kebangsaan. Tetapi rupa-rupanya saya tidak layak.

Kriteria diberikan kepada ibu tunggal, mereka yang punya anak ramai, kurang kemampuan ataupun gaji kedua-dua ibu bapa tidak lebih dari RM3k.

Ermm..saya perlu menunggu beberapa tahun lagi untuk tarik nafas lega. Buat masa ini Aqil dan coming soon Aiman yang pastinya saya akan hantar ke tadika berbayar.

Jika sekarang yuran dikenakan juga mahal ( untuk register & konsert), sudah pasti dua tiga tahun lagi yurannya akan bertambah lagi. Mengikut taraf hidup sekarang. Hope gaji juga bertambah naik. Hehehe..

Itulah realiti yang perlu ibu bapa bandar hadapi. Untuk anak pandai sejak usia pra sekolah lagi, perlu memilih tadika yang hebat. Dua tiga teman saya post di FB minta pandangan untuk memilih tadika anak-anak mereka.  Bagi saya pergi survey dan buat keputusan bijak.

Mama pun enter frame....biasalah...dapat no 2 dalam satu acara.

Cuma saya nak bagi tahu satu rahsia...dulu saya sebenarnya tidak bersekolah tadika. Arwah emak sampai perlu panggil kawannya untuk tarik saya pergi ke tadika. Saya menangis dan menyorok tidak mahu dan hanya sehari ke sekolah tadika.

Alhamdulillah tanpa tadika saya juga mampu ke universiti dan kini selesa dengan kerjaya yang diminati. Suatu ketika dulu mungkin tidak apa-apa jika tidak ke tadika, tetapi generasi sekarang akan dikatakan ibu bapa kedekut atau ketinggalan zaman.

Atau ibu bapa kini boleh cuba alternatif lain (untuk jimat) iaitu cara 'nature parenthing' atau 'home schooling' yang tegar diperkatakan. Bagi ibu bapa yang cerdik dan terpelajar, buatlah keputusan bijak. It's in your hand....


Hot Mama Reen
11:10 am


Aqil...setelah dipujuk dengan belon, baru dia nak jadi Bear...


         
     






Wednesday, November 13, 2013

MACAM CANTIK JER...

13/11/2013
12:36 pm

Salam,

Saya mula seronok untuk menulis entri mengenai fesyen. Walaupun bukan terlalu ekstrem berfesyen tetapi seperti yang saya kata, saya memang suka melihat orang-orang yang berfesyen. Lebih-lebih lagi fesyen hijab yang begitu mendominasi kini.

Lebih seronok jika yang berhijab itu artis. Saya akan belek bagaimana mereka menggayakan tudung yang begitu cantik lilitannya (bagi sesetengah orang). Padahal saya tahu, pelbagai pin dicucuk pada tudung berkenaan. Ya memang nampak cantik, hakikatnya menyeksakan untuk menggayakannya.

Zaman saya mula-mula bertudung dulu, selain tudung sekolah (saya mula pakai sejak sekolah menengah) hanya ada selendang empat segi sedikit bercorak. Dan saya hanya akan ikat biasa sahaja dengan ikatan reben di bawah dagu (ketika mula-mula bekerja sambilan di pejabat kerajaan).

Tidak tahu lilitan lain. Apatah lagi tiada rujukan melalui youtube atau internet. Waktu itu, ramai orang begitu sinis pandang pada yang bertudung. Nampak tak cantik menurut mereka. Ketika di universiti juga, tudung jenis seperti bawal begitu glamor. Masih saya ingat corak geometri, jalur dan parsley begitu mendapat tempat. Masih dengan cara ikatan sama tetapi kali ini saya hanya juraikan sahaja di depannya dengan selitan di kanan dan kiri telinga. Itu dah kira nampak cantik dan meletop.

Saya perasan revolusi hijab ini bermula sekitar tahun 2000. Ketika itu terkenal dengan tudung sarung Wardina (kerana Wardina yang memakainya). Tudung sarung berawning ini tampak mudah dan selesa sekali. Pada masa itu, saya dan beberapa teman yang obses, Mama Itt dan Mashitah gigih ke butik Munawwarah yang memang terkenal dengan tudung sarung berawning ini.

Tudung sarung awning oleh Butik Munawwarah ini cukup selesa dipakai.
Badannya hitam tetapi awning didatangkan pelbagai warna.

Memang mahal, tetapi berbaloi kerana jahitannya cukup cantik dan kemas. Sanggup pergi ke sana, semata-mata untuk menggayakan fesyen terbaru mereka.

Kemudian fesyennya mula beralih kepada bawal dan memang begitu popular tudung ini. Senang nak pakai dan didatangkan dengan pelbagai warna. Lebih glamer yang bermanik serta renda di bahagian tepi.

Masa terus berubah dan seperti hari ini, ramai berlumba-lumba untuk tampil dengan hijab lain. Kalau ikutkan tak terkejar dek revolusi hijab. Macam-macam fesyen digayakan. Pilihan di tangan anda.

Siapa mahu yang simple, gayakan sahaja tudung sarung kosong atau corak. Atau jika mahu tampak hebat dan eksklusif, sarungkan sahaja tudung jenama mahal seperti Fareeda, Pearl Haya (pernah gila juga dengan Mama Itt membeli tudung ini), De Haja dan sebagainya.

Atau yang mahu simple (sepeti saya) sarungkan sahaja pashmina (love untuk memakainya, saya hanya letak dan lilit di kepala). Jika mahu gaya lain, terjah youtube dan pelbagai gaya boleh diikuti.

Sapa kata mama tak bijak bergaya, lihat sahaja Mama Itt (tepi kiri) dan Mala (tengah),
cantik dengan gaya hijab masing-masing. Saya selesa dengan gaya pashmina.


Daripada hanya satu butik, pelbagai butik dibuka bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Ada butik Ustazah, Sugarscarve, Radiusite, Jelita Sara, Ummiriaz, Maira Collection, Najjah (kami juga turut suka shopping di sini), butik Mama dan pelbagai lagi nama.

Masing-masing dengan rekaan tersendiri dan cuba menambat hati penggemarnya (terutamanya ketika raya, sale gila-gila). Terbit rasa bangga (dihati penggemarnya) jika dapat memakainya terutama di hari penting seperti raya atau majlis dinner.

Bukan sahaja di alam realiti, butik maya juga turut mendominasi fesyen hijab. Buka sahaja FB, ada sahaja page fesyen hijab yang dicadangkan. Ada yang menarik untuk saya like dan ada yang saya pandang sekali lalu.

Walau apa sekalipun pandangan anda mengenai fesyen hijab, bagi saya 'less is more'. Jika anda bijak, sarungkan sahaja inner neck (Eizan Ariffin ada jual dan innernya terbaik) dan layangkan sahaja selendang di kepala. Apa bentuk dan gaya yang anda mahu dengan pemakaian inner neck segalanya jadi sempurna.

Dan hari ini (setakat entri ditulis) selendang glitter pula yang begitu popular. Rata-rata post gambar mereka tengah menggayakan glitter shawl ini. Sedikit masa dulu (saya pernah pakai, beli di Najjah) kalau pakai rasa segan, terasa cukup glamer. Macam nak pegi parti. Tetapi kini tidak lagi dan siapa sahaja boleh menggayakan glitter shawl yang didatangkan pelbagai warna.


Demam glitter shawl melanda kini...saya dah dulu menggayakannya. Gambar raya 2010.

Selepas ini apa agaknya selendang yang akan mendominasi pasaran. Sama-sama kita nantikan. Dan saya akan terus setia menggayakan pashmina ataupun bawal (seperti sahabat saya, Datin Norjuma, pemilik Aidijuma). Tetap cantik dan nampak klasik gitu.


With Juma..yang tetap setia menggayakan bawal dengan kelas tersendiri.

Hot Mama Reen
13:07 pm











Tuesday, November 12, 2013

BE A GUD KIDS YER...

13/11/2013
10:41 am

Salam,                                           
Bersyukur dikurnia 3 boy (Aiman x de dlm gambar) & 1 girl.

Rentetan entri sebelum ini, anak-anak mula tertanya-tanya kenapa saya berstokin dan hanya berbaring. Saya hanya mampu tersenyum. Biasalah apabila saya berbaring dalam bilik bawah, baik Adam ataupun Aqil akan sentiasa mengerumuni saya seperti saya ini seekor semut.

Aqil mula tertanya, Mama sakit ke". Saya cuma jawab ye..Aqil jangan bising tau" pesan saya pada anak kecil berumur 5 tahun yang memang agak notty sikapnya. Seperti biasa, Syafiqa juga turut berada dalam bilik yang sama.

Dalam hati saya berkata, anak-anak pasti tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi. Dalam masa sama, sebelum itu saya minta kebenaran doktor untuk meminta 'baby' untuk saya 'simpan' sendiri. Menunggu esok, saya kemudiannya keluarkan ia dan tunjukkan pada anak-anak.

"Mama nak tunjuk satu benda. Ni sebenarnya baby mama, tapi dia dah tak ada" saya terangkan pada mereka. Masing-masing sibuk nak tengok dan mula bertanya. Memang agak payah untuk terang apa sebenarnya terjadi.

Dalam keadaan yang lemah, cuma saya mampu buat kesimpulan dengan sedikit nasihat berguna.

"Baby dah tak ada dan mama nak simpan dia. Korang jangan nakal-nakal tau. Kena dengar cakap mama. Kalau tidak nanti mama sakit lagi,"pesan saya.

"Aqil nak jadi budak baiklah mama" ujar Aqil yang masih tidak mengerti apa. Begitu juga Adam. Cuma saya lihat Syafiqa menundukkan muka seperti menangis. Mungkin dia sudah mengerti bila saya beritahu baby sudah tiada.

Tujuan saya tunjukkan itu bukannya untuk menakutkan, tetapi biar mereka tahu asal usul mereka adalah dari seketul darah. Dan kemudian barulah mula membesar dan terus membesar seperti diri mereka sekarang.

Benar saya bukanlah ibu sempurna. Kadang-kadang saya perlu kuatkan suara memarahi mereka yang semakin lasak (terutama Aqil). Dan apabila bergaduh (samada Aqil, Adam atau Syafiqa) sekali lagi suara saya meninggi sambil membebel itu ini.

Kalau boleh saya mahu jadi ibu yang baik. Bersuara lembut dan sentiasa memantau perkembangan mereka dari segi pelajaran atau apa sahaja. Tetapi buat masa ini belum mampu kerana kekangan masa.

Ikutkan hati mahu sahaja saya berhenti dan tumpukan perhatian pada anak-anak, tetapi nampaknya belum mampu lagi. Saya masih bersemangat untuk bekerja walaupun hakikatnya duduk rumah mungkin lebih seronok (dek kerana cuti dua minggu).

Saya cukup respect pada ibu-ibu yang bekerjaya tetapi masih mampu memberikan yang terbaik untuk anak-anak (terutamanya yang punya anak ramai). Mungkin satu hari nanti, tetapi saya takut terlambat.

Saya akui lebih rapat dengan anak-anak lelaki saya berbanding perempuan. Ada sahaja yang dia buat (Syafiqa) buat saya marah. Tetapi dari satu sudut saya melihat dia begitu sayang pada bb Aiman. Suruhlah apa sahaja mengenai Aiman, dia akan volunteer tolong.

Namun begitu, jika membeli barangan saya pasti teringatkan dia. Mungkin sebab dia seorang anak perempuan saya. Dia jarang meminta (berbanding Adam & Aqil) dan biasanya ada sahaja buah tangan yang saya akan beli padanya.

Sebenarnya saya lebih suka anak lelaki kerana bagi saya senang untuk dijaga berbanding perempuan. Namun pesan teman-teman saya, anak perempuanlah yang nanti akan menjaga saya bila tua. Insha-Allah. Tak apalah, ada seorang pun sudah cukup.

Dan kelahiran yang sepatutnya (bulan lima tahun depan) hanya akan menjadi sebahagian momen yang cukup indah. Biarpun sementara, tetapi ia pernah berada dan menjadi sebahagian diri saya. Sekali lagi saya berharap semoga akan dapat bertemu 'dengannya' di akhirat kelak.


Hot Mama Reen
11:04 am

























Monday, November 11, 2013

GAYA BAK SANG RATU

12/11/2013
12:50 pm

Salam,

Walaupun bercuti tetapi tidak menghadkan aktiviti laman sosial bersama teman-teman. Dengan smart phone, saya masih boleh tahu aktiviti teman-teman baik di pejabat atau luar. Cuma cuti kali ini saya tidak selesa untuk menjawab sebarang phone call (kecuali yang betul2 urgent). Minta maaf semua yer.

Jika mahu berhubung dengan saya, whatsapp sahaja, pasti saya akan membalasnya (jika tidak tidur). Semalam saya sempat melihat FB teman-teman. Amboi-amboi, masing-masing post gambar melaram dengan gaya anggun bak seorang puteri.

Itu semua gara-gara majlis Nona 3 Dekad anjuran majalah Nona. Diam tak diam rupa-rupanya majalah high profile ini sudah melewati usia 3 dekad. Congrats...

Sebenarnya saya juga pada mulanya berangan untuk hadir ke majlis berkenaan. Malah sudah berkira-kira baju mana yang nak saya pakai bersesuaian dengan teman iaitu hitam. Namun saya hanya merancang dan Tuhan menentukan.

Anyway saya hepi tengok teman-teman saya semuanya cantik bergaya. Masing-masing ada gaya tersendiri. Rata-rata selesa memilih dres atau jubah moden yang digayakan dengan selendang pelbagai gaya.

Dengan sedikit solekan, nah mereka bukan sahaja teman biasa yang saya biasa lihat di pejabat, tetapi berubah bagai sang ratu. Syabas uolsss...(jeles sangat). Kalau saya anda sudah tentu jadi ratu gambar (hehehe).

Berbalik pada fesyen, saya melihat trend sekarang lebih gemar mengenakan dres atau jubah moden untuk menghadiri majlis rasmi. Bagi saya ia bukan sahaja sesuai untuk majlis rasmi tetapi juga program berbentuk keislaman. Tampak sopan, cantik dan yang penting masih mengekalkan ciri seorang muslimah.

Jika pandai menggayakannya dengan tali pinggang (seperti Eizan, editor PAMA) ataupun kerongsang, pasti menampilan anda tampak memukau. Sangat sesuai digayakan dengan sepatu yang bersesuaian serta clutch, memang penampilan anda semua menarik.

Begitu juga dengan pemakaian selendang. Usah risau untuk menggayakannya lain daripada yang lain. Jika tidak pandai, lihat sahaja contoh dalam youtube kerana ia guru paling bagus untuk mereka yang mahu berhijab lain daripada yang lain (esp bagi yang mahu ke majlis sebegini) Kalau tidakpun sekadar lilitan biasa, penampilan anda tetap anggun bergaya.

Ramai juga kini yang menjual dres dengan harga berpatutan. Kalau dulu, dengar nama dres terus terbayang harganya yang puluhan atau ribuan ringgit. Kini tidak lagi. Ada yang hanya mencecah bawah RM100 tetapi dresnya cukup cantik dan indah. Opss bukan jubah tau, tetapi nama hebatnya dres.

Bukan sahaja untuk mereka yang belum ada anak, tetapi bagi yang BF juga turut direka dres yang menyenangkan anda semua. Dalam soal ini, anda perlu bijak dan berhati-hati dalam memilih busana bersesuaian. Jangan ditipu dengan paparan dalam laman sosial. Kadang-kadang harga ditawarkan mahal, tetapi jangan tak tahu ada diantaranya diambil di KWC. Di sana harga memang murah tetapi anda kena beli borong dengan design yang dipilih berlainan.

Oh ye saya lupa jualan di talian ini adalah bagi mereka yang malas untuk bersesak dalam jammed, malas nak memandu, malas nak cuba, malas nak berjalan atau mahu cepat. Boleh saja beli dalam talian ini tetapi ingatan saya perlu bijak dan belek betul2 serta buat perbandingan.

Jika anda berbuat demikian, bukan sahaja jimat kos tetapi juga berbaloi. Cuma tarikan sahaja tangan di keyboard ipad or lappy or smart phone dan google jualan murah atau apa sahaja. Memang rambang mata dibuatnya dan sekali lagi pesanan saya, buatlah pilihan bijak.


Hot Mama Reen
1:08pm



Gambar team raya SDK 2013...dres tajaan butik Kupu Kupu By Dzaz...cantik & selesa digayakan.








SETIAKAH ANDA?

12/11/2013
12:05 pm

Salam

Cuti MC dua minggu yang diberikan membuatkan saya lebih senang berehat sambil menonton rancangan tv kegemaran. Sedang memilih stesen tv yang digemari (banyak sangat channel), saya tertarik untuk menontoton siaran HBO Fatal Attraction lakonan Micheal Douglas dan beberapa pelakon wanita lain.

Cerita itu saya rasa satu cerita lama (melihat pada cara pakaian dan gaya dalam filem berkenaan}. Ia mengisahkan bagaimana dalam satu malam sahaja seorang lelaki yang sudah berkahwin tetapi boleh terjebak melakukan hubungan bersama wanita lain.

Biarpun perkenalan itu singkat tetapi ia membuatkan wanita itu hamil dan keadaan ini menyebabkan lelaki itu berada dalam keadaan cukup tertekan. Malah dia cuba merahsiakan hubungan itu daripada isterinya, namun wanita kedua pula yang beria-ia mahu memberitahu kepada isterinya.

Keadaan bertambah rumit apabila suami dengan beraninya memberitahu dia ada affair dengan wanita kedua itu hingga menyebabkan anak mereka diculik sementara oleh wanita berkenaan.

Sebenarnya lelaki itu mahu wanita kedua melupakan sahaja hubungan mereka kerana ia bersikap sementara tetapi bukan mudah untuk wanita kedua terus melupakan dirinya. Dia cuba menarik perhatian lelaki berkenaan dan merosakkan hubungan mereka suami isteri.

Sebagai wanita, memang isterinya begitu marah dan sedih apabila suami disayangi mengaku ada hubungan dengan wanita lain. Namun dia bersikap optimis dan cuba untuk menyelamatkan mereka sekeluarga dari wanita kedua. Akhirnya satu pergelutan berlaku dan wanita kedua mati ditembak di tangan isterinya.

Bagi saya ia sebuah filem yang cukup menarik untuk dilihat. Melihat mesejnya di sini di mana, persoalan kesetiaan seorang suami pada pasangannya. Aduh..mudah sungguh seorang lelaki itu tergoda dengan godaan seorang wanita yang akhirnya terjebak hingga membawa musibah.

Kata orang jangan cuba bermain dengan api, kelak membawa diri. Ingat Tuhan dan dengan keimanan yang ada insha-Allah kita dapat menghindari dugaan ini. Maklum bekerja dalam dunia serba mencabar ini pelbagai insan kita temui. Cuma bergantung pada niat anda bekerja untuk keseronokan ataupun menyara keluarga.

Jika anda seorang yang benar-benar setia pada hubungan anda, pasti tidak akan timbul perasaan ingin mencuba berhubungan dengan orang lain. Walau ia bersikap sementara namun keindahan yang dirasa itu boleh membunuh hubungan anda dan pasangan.

Tanya diri kita, sejauh mana jujur atau tidak pasangan kita. Namun saya percaya setiap hubungan itu pastinya berlandaskan perasaan jujur, saling bekerjasama dan setia pada pasangan masing-masing. Bukan tidak boleh berkawan, tetapi biarlah berpada-pada.

Tip kesan pasangan curang:

1. Sering balik lewat.
2. Jika ada panggilan telefon, akan pergi luar rumah untuk bercakap.
3. Terlupa tarikh-tarikh indah anda berdua.
4. Berubah sikap, misalnya sering marah-marah padahal sebelum ini tidak.
5. Gemar bergaya seperti sebelumnya.
6. Gemar menonton rancangan berbentuk cinta (mungkin sebelum ini suka tengok cerita action).
7. Bersikap acuh tidak acuh jika diminta pertolongan.
8. Tidak berenggang daripada telefon (toilet pun bawak).

Banyak lagi nak kesan tip pasangan curang, anda boleh layari majalah kekeluargaan no 1, Seri Dewi & KELUARGA. Pelbagai tip suami isteri boleh anda kongsi.


Hot Mama Reen
12:22 pm


Setia & jujur kunci hubungan erat suami isteri.





SENYUM DALAM TANGISAN...

12/11/2013
10:49 am

Salam,

Rindu serindu rindunya saya untuk menulis entri di blog ini. Kali ini saya bukan malas atau tiada masa. Tetapi suatu yang saya anggap sebagai dugaan terhebat sepanjang 38 tahun hidup di muka bumi Allah.

Hari ini saya gagahkan diri untuk menulis dan menghabiskan entri ini. Walhal otak saya masih ligat berfikir dan mengingati dugaan yang Tuhan beri pada saya. Ya benar..saya masih lagi fikir dan kenapa ia terjadi pada saya. Namun saya akur dengan ketentuan-Nya dan saya perlu meneruskan kehidupan ini demi empat anugerah comel kurniaan Tuhan.

Jika yang mengikuti entri ini dan tidak tahu, sure tertanya-tanya dugaan apa yang saya hadapi? Mungkin bagi sesetengah orang dianggap kecil, tetapi bagi saya (yang tidak pernah melaluinya) ia cukup besar.

Sebenarnya minggu lalu, 7/11/2013 saya menjalani check-up bulanan (untuk kehamilan) untuk kali kedua di sebuah hospital swasta. Saya begitu teruja untuk melihat perkembangan janin dalam perut saya ni. Setelah agak lama menunggu, saya dipanggil nurse bertugas untuk bertemu doktor.

Saya sempat berbual kosong dengan doktor wanita berkenaan yang juga cukup ramah. Saya katakan padanya, saya gemar makan (memandangkan berat naik 1 kilo) dan beritahu anak-anak sebelum ini pun kelahirannya lebih 3 kilo. Dia nasihatkan saya agar jangan makan banyak bimbang sukar untuk bersalin kelak. Saya hanya gelak kerana selera makan memang tidak boleh control terutama hujung kehamilan.

Tiba masa yang ditunggu apabila saya disuruh berbaring untuk menjalani ujian ultrasound. Pada mulanya doktor mencari-cari janin kecil dalam perut saya. Memang jumpa tetapi apabila ingin melihat degupan jantung. Ia tiada. Waktu itu hati saya mula berdegup kencang.

Setelah doktor pusing-pusing lagi alat itu dan melihat sebetulnya, sah memang tiada denyutan jantung. Menurut doktor, walau kecil denyutan jantung tetap akan kelihatan. Waktu itu dia bagi tahu janin tidak berkembang normal dan sudah tiada. Saya tanya kenapa, sebab tidak pernah jadi pada kehamilan sebelum2 ini. Maklum bukan hamil anak pertama tetapi kelima.

Doktor bagi tau mungkin disebabkan pelbagai faktor dan salah satunya faktor usia. Biasanya jika tidak berkembang, janin akan gugur dalam tempoh itu. Dia menawarkan saya pelbagai pilihan. Memberi ubat dan ia akan terkeluar sendiri, tunggu sahaja sehingga keluar sendiri ataupun menjalani proses D&C. Saya perlukan masa untuk berfikir kerana masih terkejut.

Sebaik melangkah keluar dari bilik doktor, saya seperti berada dianganan. Betul ke semua ini dan saya masih tertanya-tanya. Waktu itu serius tidak ada rasa sedih. Saya sempat whtsapp En. Abah dan beritahunya 'Aiman tidak sempat jadi abang'. Tidak lama kemudian En. Abah telefon dan waktu itulah air mata keluar tanpa henti.

Dalam kereta ketika perjalanan balik ke pejabat, saya masih lagi menangis. Suatu perasaan sedih mencengkam jiwa saya. Walaupun pada mulanya kami tidak bersedia, namun saya menerima 'kehadirannya' dengan hati terbuka. Malah sudah membayangkan keseronokan jika punya anak 5.

Saya juga sempat post status dalam FB dan nyata mengundang pelbagai pertanyaan. Saya syukur punya teman-teman yang begitu prihatin. Semuanya menyatakan rasa simpati dan berpesan supaya saya berehat dan terima dugaan ini dengan reda.

Memang saya reda tetapi saya masih lagi tertanya-tanya. Mungkin betul faktor usia menyebabkan kandungan kali ini tidak seperti selalunya. Seperti kehamilan sebelumnya saya cukup lasak buat itu ini dan makan apa sahaja. Rupa-rupanya usia saya sekarang ini tidak boleh dijadikan ukuran untuk kembali cergas dan aktif walaupun hamil.

Saya menjalani proses D&C dan diberi MC 2 minggu. Rupanya pantang keguguran juga sama seperti jika kita melahirkan. Malah menurut carian google, lebih sukar dan susah kerana tidak tahu luka di bahagian dalaman. Saya hanya pantang apa yang boleh kerana dalam masa sama perlu uruskan keluarga.

Sebenarnya saya tidak boleh tinggal sendirian dan tidak buat apa aktiviti. Bukannya apa nanti fikiran saya teringat dugaan lalu dan bimbang boleh 'meroyan'. Oleh sebab itu saya gagahkan untuk menulis entri di blog ini. Lagipun bb Aiman saya tinggal di rumah pengasuh. Jadi saya punya masa untuk menulis. Cuma semangat perlu kuat untuk terus menulis dan menulis.

Sepanjang bercuti ini, saya memang malas nak angkat phone (minta maaf jika ada teman pejabat yang call). Saya malas nak bercerita tetapi hanya melayan melalui whatsapp sahaja. Tak susah hanya taip guna jari berbanding nak cakap melalui mulut.

Walaupun saya sudah ok, tetapi jauh di sudut hati saya masih lagi bersedih. Perasaan sedih itu begitu cepat menular dalam hati terutamanya jika melihat suatu yang sensitif. Saya rasa kesedihan ini begitu lain berbanding kesedihan lain. Maklum sebelum ini saya anggap diri saya hepi go lucky, jadi apabila diuji dugaan ini buat saya cukup sedih.

Biar apapun yag berlaku, saya doakan yang baik-baik untuk diri serta keluarga saya. Semoga Tuhan menemukan saya 'dengannya'  di akhirat kelak.


Hot Mama Reen
11:35 am


Empat kurniaan Tuhan yang comel-comel.




































































Wednesday, November 6, 2013

GAYAKU HIJABKU...

06/11/2013
17:27 pm

Salam,

Lamanya tidak menjengah blog ini. Bukan tidak ada entri untuk ditulis, tetapi aduss masa begitu mencemburui saya. Jika ada sekelumit masa, tetapi kekangan lain pula yang membatasinya. Jadi saya biarkan sahaja idea-idea itu mencurah di kepala sambil hujung minggu lalu dan public holiday (Awal Muharram) dipenuhi dengan melayan kerenah anak-anak di rumah.

Hajat di hati nak pergi berjalan-jalan tetapi hamil kali ini menyebabkan saya cukup malas. Rasanya lebih enak lepak di rumah sambil berbaring di bawah kipas menonton televisyen. Saya bukan sahaja kena siapkan diri sendiri tetapi juga anak-anak (walaupun tiga daripadanya sudah besar). Sudahnya hanya berehat sahaja menunggu hari untuk bekerja.

Ketika ini glamor tudung sarung & Syria...cantik Emi dan Saylo menggayakannya.


Dan hari ini, tiba-tiba mood saya bertukar menjadi pelbagai rasa. Saya akui kadang-kadang ada benda yang kita tidak duga boleh jadi dalam diri kita. Mungkin sebelum ini kita tidak pernah diduga dan apabila diberi ujian ini, ya saya harus bersedia menempuhinya (jika ianya benar belaka). Kata orang bukan bersedia mendepani cabaran mendatang, tetapi juga dari segi mental dan fizikal. Mungkin ia hanya cabaran kecil dalam meniti kerjaya yang dipegang sekarang.

Hari ini saya mahu bercerita mengenai fesyen. Saya memang seorang yang suka berfesyen. Cuma kadang-kadang teringin untuk pakai baju yang mahal dan nampak mewah (macam dalam majalah orang putih), tetapi bajet pulak tidak mencukupi. Jadi saya sekadar berangan sahaja sambil gemar membelek fesyen terkini (menutup aurat yer) yang memenuhi citarasa dalam majalah.

Namun saya akui, saya ini memang seorang yang sempoi dalam berpakaian. Bak kata orang yang simple dan selesa. Kalau boleh lebih senang mengenakan jeans dan kemeja sahaja (paling suka membeli di car boot sale ataupun bundle. Kena gaya dan pandai mencari, baju-baju ini boleh di mix & match untuk lebih cantik). Saya tidak suka menggayakan sesuatu yang feminin atau gegirl (kecuali ada majlis-majlis tertentu). Rasa geli pulak bila pakai, tetapi saya suka melihat mereka yang berpakaian begini.

Saya juga pernah cuba gaya turban...sangat selesa dan senang untuk membuat aktiviti luar.
Yang penting menutup aurat.


Ibarat cuci mata dan seronok lihat pelbagai fesyen yang digayakan. Sekarang ini pula hangat dengan  trend berhijab dan pakaian muslimah begitu mendominasi rekaan masa kini. Malah pelbagai blog atau FB yang menjual pelbagai jenis tudung ataupun pakaian muslimah seperti dres. Tahniah juga pada Mama Itt bersama bisnes partnernya, Maizan & Eswati Azni yang turut berganding bahu menghasilkan butik online Cotton Gosip. Saya salah seorang pembelinya.

Bayangkan sehelai selendang boleh digayakan pelbagai gaya. Jika tidak tahu, google sahaja di youtube dan anda boleh lihat gaya mana yang digemari. Kadang-kadang rasa macam tidak masuk dek akal gaya lilitan tudung berkenaan, namun itulah yang dikatakan demam hijab.

Pelbagai gaya hijab digayakan teman-teman sekerja.


Bagi saya fenomena hijab ini sangat bagus terutamanya dalam menarik mereka yang mahu bertudung. Cuma bagi saya biarlah yang memenuhi syariat yang dibenarkan. Saya juga kadang-kadang suka juga melilit hijab yang berbeza, tetapi selepas solat Zuhur selalunya gaya sudah bertukar.

Impian runway tercapai apabila menyertai satu majlis media bersama Yana & As.


Kalau nak tahu, dulu saya juga sering berangan bergaya ala model dengan berjalan runway di pentas. Ahh! itukan angan-angan zaman kanak-kanak. Malah begitu teruja bercita-cita untuk menjadi pramugari. Tatkala itu saya membayangkan betapa seronok menyarung baju seragam di awan biru sambil menjinjit beg untuk bertugas.

Namun itu sekadar anganan di zaman kanak-kanak dan seronok untuk dikenang kini. Minat tentang fesyen ini hanya biasa-biasa aje dan tidaklah sampai begitu obses. Saya suka lihat orang berpakaian cantik dan saya pula lebih senang bergaya ringkas. Cuma pada saya seseorang itu perlu solekkan sedikit wajah bagi memberi keyakinan dalam penampilan (ini pendapat saya).



Sama selendang dengan pelbagai gaya...lihat sahaja youtube untuk lebih gaya.


Walaupun begitu, ada juga yang berkata kecantikan asli itu lebih terserlah. Definisi cantik itu bagi saya terlalu subjektif. Pakai baju kurung serta berhijab penuh juga nampak cantik jika yang melihatnya suka anda berpakaian begitu. Biar apa yang ada kata tentang cantik dan fesyen, terpulang pada diri masing-masing. Tepuk dada tanya selera.

Saya sebenarnya suka gaya begini, sekadar jean & blaus longgar. Selendang lilit lebih selesa.



Hot Mama Reen
18:05 pm

Wednesday, October 30, 2013

PENANG...HERE WE COME

31/10/13
11:32 am


Salam,


Semalam balik dari pejabat saya sempat menonton drama bersiri 'Love U Mr Arrogant' (sebelum ini asyik tak sempat sebab memasak). Seronoknya dapat berehat sambil makan kudapan ringan dan menonton siri kegemaran. Rasanya dah nak habis drama ini memandangkan hanya tinggal beberapa episod lagi.

Dan semalam drama berkenaan memaparkan aksi Zara dan Ikram sedang bercuti di Pulau Pinang. Ohhh! Saya memang elegik dan cukup teruja mendengar nama Pulau Pinang atau Penang itu. Bukan alergik kerana benci atau jijik, tetapi amat-amat menyukai negeri kecil berkenaan.

Tidak kisahlah negeri yang turut dipanggil Pulau Mutiara ini dikuasai oleh siapa, namun itu cerita sekarang. Penang sebenarnya begitu dekat dengan jiwa saya. Di sinilah segala-galanya bermula. Daripada sekadar gadis biasa, kini saya mampu tersenyum dan bersyukur dengan apa yang dimiliki.

Sebelum ini saya memang sudah lama bercita-cita untuk bergelar wartawan dan membayangkan saya menjadi wartawan di surat khabar (bukan majalah seperti sekarang). Cita-cita itu begitu meruap di jiwa saya tatkala melihat filem lakonan Julia Rais dan Ridzuan Hashim dalam Hati Bukan Kristal.

Dalam cerita itu Julia Rais bertindak sebagai wartawan. Sejak itu saya bercita-cita untuk menjadi wartawan. Saya mula terbayang bagaimana gigihnya seseorang wartawan itu mencari berita dan dalam masa sama perlu menaip story.

Malah saya pernah (ketika di tingkatan enam atas/bawah) pergi ke branch surat khabat Berita Harian di bandar Temerloh dan bertemu dengan wartawannya. Sejak itu saya mula belajar menulis berita dengan Zaihasra (nama pena) seorang wartawan senior yang juga hanya stringer BH di Temerloh.

Minat semakin mendalam untuk menceburi bidang kewartawan ini dan ketika itu hanya terbayang UiTM yang menawarkan kursus Sebaran Am (ketika itu). Jadi saya belajar bersungguh-sungguh dan mengambil STPM (sesetengah orag sahaja yang berminat mengambilnya) untuk melayakkan mendapat tempat di pengajian tinggi.

Namun destinasi saya berubah apabila membaca novel Sindora karya hebat penulis Shamsiah Mohd Noor. Dalam novel itu, seorang gadis bernama Sindora yang belajar di USM Pulau Pinang dan penulis turut menggambarkan betapa indah dan cantiknya universiti ini.

Apa lagi saya terus membayangkan untuk belajar di situ dan mengambil kursus Komunikasi. Alhamdulillah saya berjaya menempatkan diri di USM pada 1995 dan memang ia seindah yang disangka. Terletak di atas bukit dan kita akan lihat pemandangan Selat Melaka dengan latar belakang Jambatan Pulau Pinang yang merupakan keempat terpanjang di Asia Tenggara.

Oleh sebab itu, saya begitu mengkagumi Penang. Di sini, pelbagai memori suka dan duka tercipta. Kata orang kursus ini (komunikasi) senang nak lulus. Tapi saya ambil peluang untuk belajar dan dalam masa sama merasai keseronokan bergelar pelajar pengajian tinggi bersama teman-teman Cak, Angah, Dayod, Zie, Mawa, Pakcik, Panjang, Ajis, Rosman, Shaimi, Sudir, N, Noor, Hindun dan beberapa teman lagi.


Teman-teman yang menceriakan kehidupan sepanjang empat tahun di USM, Penang.

Masing-masing yang dulunya cuma budak hingusan kini sudah berjaya dalam bidang diceburi. Ada yang jadi orang kuat Perkeso, orang kuat BH orang kuat LADA, Langkawi, orang kuat MPAJ, orang kuat Takaful, orang kuat UNIMAP, cikgu dan macam-macam lagi. Saya bangga sekali dengan pencapaian mereka (kini masih berhubung melalui FB).

Momen empat tahun menimba ilmu di Penang begitu manis untuk dikenang. Zaman di mana perlu berjimat cermat memandangkan hanya bergantung pada duit pinjaman JPA (alhamdulillah sudah selesai langsai hutang). Setiap kali membelek gambar-gambar lama bersama mereka, saya akan tergelak seorang. Kalau dulu kurus melidi dan kini semuanya sudah jadi seperti Mr Asia (baik lelaki ataupun perempuan).

Penang juga kaya dengan pelbagai makanan yang enak. Tidak sah jika ke Penang tidak mengunjungi gerai nasi Kandar Gelugor, Jeruk Chowrasta, Pasembor Padang Kota dan pelbagai lagi tempat menarik. Oleh sebab itu saya katakan Penang begitu dekat di hati saya. Malah kalau boleh saya mahu masukkan Penang dalam kalendar tempat percutian yang mesti saya sekeluarga kunjungi setiap tahun.

Dan sebagai bekar pelajarnya, saya akui USM antara universiti terbaik dalam melahirkan graduan yang mahu bergelar wartawan sama ada di akhbar, majalah ataupun televisyen (mengikut pengalaman). Saya bangga menjadi sebahagian daripada Alumni USM.


1995-1999 - MINDEN DALAM KENANGAN...

Hot Mama Reen
14:16 pm


SAYANG-SAYANG DISAYANG

30/10/13
11:32 am


Salam,

Pagi tadi macam biasa ketika mendengar berita ringkas di Hot FM, saya terkejut dengar bagaimana pasangan di Balik Pulau, Penang yang bercerai setelah 3 jam berkahwin. Pasangan muda itu mengambil keputusan bercerai setelah selesai majlis akad nikah. Dalam hati tertanya-tanya kenapa perkara begini boleh terjadi? Jika tidak suka kenapa perlu berkahwin? Atau ada sebab-sebab tertentu yang menyebabkan keduanya terpaksa mengucapkan kata-kata perpisahan.

Lebih elok rasanya masing-masing-masing mengemudi jalan hidup sendiri daripada makan hati berulam jantung. Bagi saya dewasa ini kahwin muda seperti menjadi tren terkini. Setelah tamat belajar (tidak kira yang sekadar SPM atau lepasan degree) masing-masing ambil keputusan berkahwin awal. Namun bukan mudah untuk melayari bahtera perkahwinan ini.

Pelbagai perkara perlu diambil kira. Bukan sahaja dari segi kewangan tapi meliputi pelbagai aspek. Jika tidak bersedia mental dan fizikal, jangan ambil keputusan untuk berkahwin. Bukan apa, jika terlalu muda, lebih menurut kata hati dan bimbang berlaku perceraian di kemudian kelak. Namun jika berkahwin untuk menghindari maksiat amat-amat digalakkan.

Perkahwinan adalah penyatuan dua jiwa yang mana mengemudi sebuah bahtera bersama agar tidak dilambung ombak dan badai. Baik suami atau isteri perlu ada sikap saling memahami, bantu membantu dan percaya antara satu sama lain. Elakkan juga sifat cemburu yang sememangnya boleh menganggu gugat hubungan sedia ada.

Namun jodoh itu semua di tangan Tuhan. Ada juga sesetengah pasangan yang sudah lama berkahwin tetapi jodoh mereka hanya separuh jalan. Ibarat kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. Misalnya cerita seorang teman yang mengambil keputusan untuk berpisah setelah usia perkahwinan mencecah 10 tahun dan punya dua anak.

Alasannya kerana sudah bosan dengan sikap suami yang tidak romantak seperti diawal perkenalan mereka. padahal ketika di universiti, kedua-duanya dianggap 'loving couple' kerana di mana ada teman saya itu pastinya ada si dia. Usai habis belajar, kedua-duanya berkahwin dan kemudiannya di kurniakan dua cahayamata.

Walaupun terkejut dengan berita perpisahan mereka, tetapi saya anggap mereka sudah tiada jodoh. Teman saya itu akhirnya berkahwin kali kedua dengan pilihan hatinya yang juga teman sepejabat. Saya mendoakan agar teman saya berjaya menemui cinta sejatinya dan tidak akan rasa jemu dengan cinta hati barunya itu (lama tidak mendengar berita darinya).

Bagi saya dalam sesebuah perkahwinan, perlu ada cara untuk kita menawan hati pasangan. Tidak kisah berapa lama usia perkahwinan anda. Lagi lama lagi perlu bagi setiap pasangan itu menghangatkan kembali hubungan. Mungkin beberapa tip ini boleh anda atau pasangan (yang membaca entri ini) jadikan panduan dalam melayari kehidupan berumahtangga.

6 CARA DIRI DISAYANGI PASANGAN

 1. Cuba belajar memasak
Biasanya kerja memasak adalah urusan orang perempuan, tetapi apa kata untuk mengambil hati pasangan anda cuba belajar memasak. Anda boleh belajar melalui kelas masakan ataupun dari buku resipi.

2. Ringan tulang
Pasangan juga perlu mengamalkan sikap ringan tulang dalam membantu urusan rumah tangga. Jangan biarkan isteri keseorangan membuat kerja rumah kerana banyak urusan yang perlu difikirkan. Apatah lagi kedua-duanya bekerja dan jika ada kelapangan tidak salah membantunya.
 
3. Sering hubungi pasangan
Anda juga digalakkan agar sentiasa menghubungi melalui telefon pasangan dari masa ke semasa. Biarpun sekadar mengucapkan ‘hai’ padanya sudah memadai tanda anda sentiasa mengingatinya. Ketika menelefonnya juga jangan lupa ucapkan perkataan I Love U yang mungkin memberi makna tersendiri padanya.

4. Berikan pasangan hadiah
Anda juga digalakkan memberi hadiah kepada pasangan terutamanya ketika hari-hari istimewa seperti ulang tahun perkahwinan ataupun hari jadi. Walaupun sekadar kad ucapan tetapi sudah memadai tanda diri anda dihargai.

5. Sesekali buat kejutan
Untuk membuat diri anda disayangi oleh pasangan apa kata anda buat kejutan untuknya. Tidak kiralah kejutan sempena ulang tahun kelahiran atau sekadar kejutan biasa. Misalnya anda memanggil pakar untuk menukar ruang tamu rumah atau bilik tidur sebagai kejutan kepada pasangannya.

6. Sering berkomunikasi dengan pasangan
Pasangan yang baik mestilah sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain. Jika dia bercerita, anda perlu jadi pendengar setia sambil memberi pandangan atau idea bernas. Anda diingatkan agar memberi sepenuh perhatian ketika dia sedang bercerita supaya hatinya tidak tersinggung.

 * Pelbagai lagi tip suami isteri boleh didapati dalam majalah Seri Dewi & KELUARGA atau layari  http://sdkeluarga.karangkraf.com/

Hot Mama Reen
16:30 pm
 
Terima pasangan seadanya.
 

 


Sunday, October 27, 2013

JANGAN IKUT KATA HATI

28/10/13
10:58 am

Salam,

Dua hari tidak menulis di entri ini, rasa rindu bertamu di hati. Tangan ini memang gatal nak mencoret sesuatu tetapi kekangan masa di rumah menyebabkan niat terbantut. Walau apapun saya kuatkan semangat untuk kembali menulis di entri ini.

Sabtu lepas, setelah balik dari KL (rumah mentua & abang mengambil pemanggang ajaib Hasnita & Linda) dan sampai rumah. Adam mengadu lapar, walhal jam sudah menunjukkan pukul 10 malam. Sebelum itu kami dah makan malam di rumah abang, tetapi saya perasan dia tak makan kerana mulutnya (ulser) sakit.

Melihat wajahnya yang monyok saya kemudiannya mengajak Aqil meneman ke restoran makanan segera untuk membeli bubur (katanya bubur sesuai untuk yang mengalami sakit mulut). Walaupun sudah menginjak ke 10.30 malam, tetapi masih ramai mengunjungi 'drive thru' restoran segera ini.

Sedang menanti giliran, saya terbayang saat 20 tahun lalu saya juga pernah ada pengalaman kerja di sini (di Shah Alam). Waktu itu, saya baru pucuk muda seawal 18 tahun dan menunggu keputusan STPM (dengan harapan dapat masuk U). Oleh kerana malas nak duduk rumah (tiada apa nak buat pun), saya gagah diri berhijrah ke Shah Alam. Menumpang tidur sementara di rumah sepupu di seksyen 16, Shah Alam. Rumah flat empat tingkat satu bilik itu menjadi rumah tumpangan sementara sebelum mencari kediaman lain.

Saya begitu menghargai sepupu saya (mereka sudah berkahwin & ada 3 adik yang turut menumpang di rumah sama). Setiap hari jika ke rumah sepupu, saya akan terpandang ke arah menara bertingkat di UiTM yang berkilauan lampunya. Malah saya berangan satu hari nanti saya akan jejakkan kaki ke situ.

Berbalik soal tadi, saya kemudiannya mencari rumah sewa lain dan berjaya mendapatkannya di Seksyen 18 Shah Alam. Saya cuba minta kerja kilang, tetapi seperti tidak berkenan dan saya nekad minta kerja di restoran segera Mc Donald di PKNS Shah Alam. Alhamdulillah berjaya mendapat kerja di situ sebagai krew, walaupun mereka seperti tidak percaya sijil SPM yang ditunjukkan. Gaji yang diterima tidak banyak iaitu dalam RM3.50 sejam dan saya bekerja secara full time.

Untungnnya kerja di sini ialah makan free (kadang-kadang burger dan sekali sekala sahaja diberi ayam goreng). Pada mulanya saya bekerja sebagai krew yang membersihkan meja hidangan. Saya tidak kisah dianggap 'cleaner' kerana yang penting dapat duit dan halal.

Setiap kali melihat melanggan yang datang (kebanyakan student maybe UiTM) saya sering terbayang saya juga akan jadi seperti mereka. Sewaktu di sini, saya memang gigih bekerja dan kalau boleh mahu tahu prosedur cara membuat burger ataupun semua bahagian.

Biasanya hari minggu paling sibuk kerana ramai orang. Saya juga akan mengambil OT untuk kerja hari minggu. Maklumlah duduk rumahpun tiada sesiapa dan waktu itu tidak kenal sesiapa even lelaki. Alhamdulillah walaupun saya pertama kali bekerja di bandar besar, tetapi berjaya menghindar diri dari perkara tidak elok ataupun 'culture shock'. Berkat bekalan iman didada yang diajar oleh keluarga, alhamdulillah.

Otak saya ketika itu hanya berfikir untuk mencari duit sahaja, walaupun tahu gaji diterima tidak memberangsangkan. Daripada menjadi cleaner di meja, saya diberi kepercayaan menjaga kaunter. Kalau di Mc'D ini ibarat naik pangkat le. Namun saya perlu berwaspada agar duit tidak 'shot' ketika membuat 'closing counter'. Seingat saya, tidaklah sampai pernah 'shot' duitnya.

Hampir 3 bulan saya bekerja di sini dan pelbagai pengalaman saya kutip. Daripada sekadar tahu membersihkan meja, saya tahu cara mengemop lantai (ada cara tertentu), memotong sayur, memasak burger, menggoreng kentang dan sebagainya. Dan saya rasa hingga sekarang cara itu adalah sama kerana ia menggunakan mesin dan cara yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan.

Namun rezeki saya hanya tiga bulan, kerana saya kemudiannya mendapat kerja lain iaitu kerja sambilan di Kementerian Pendidikan (akan saya cerita di entri akan datang). Tatkala menghantar surat berhenti, pihak pengurusan seperti sukar untuk melepaskan (mungkin sebab saya rajin dan jujur, he3). Malah, mereka mengoffer jawatan seperti penyelia di sini. Tetapi saya tolak kerana waktu itu saya bukan berniat untuk kerja full time, tetapi sekadar mencari duit poket dan mahu menyambung pelajaran.

Saya tidak buta mata untuk terus bekerja kerana yakin keputusan STPM akan membawa saya ke satu tahap lebih tinggi. Memang benar dan keputusan saya tepat. Bayangkan waktu itu jika kata hati saya setuju dengan tawaran, mungkin saya tidak akan memijak pusat pengajian tinggi. Maklum buta mata melihat tawaran yang diberikan (padahal tidak banyak). Atau mungkin juga saya akan sambung pelajaran selepas itu (biasanya sesiapa dah bekerja agak sukar untuk sambung).

Memang ketika itu saya tidak mensasarkan untuk bekerja terus tetapi sekadar mencari wang poket memandangkan dari keluarga susah. Namun seawal usia 18 tahun, saya sudah berani ambil keputusan untuk bekerja dan jauh dari keluarga. Saya agak degil sedikit dan yang ini saya memang ikut kata hati. Jauh di sudut hati saya bersyukur kerana punya pengalaman hidup di bandar besar (walaupun Shah Alam), dan paling penting tidak terdorong melakukan perkara yang tidak baik.

Maklum sahaja dewasa ini ramai yang datang ke kota dengan tujuan mencari rezeki tetapi akhirnya lupa siapa diri mereka sebenar. Dan setiap kali saya memandang rumah sewa lama di Seksyen 18, pasti mengimbau kenangan lalu (especially momen mi cawan). Keadaannya tetap sama dan hari ini (sudah hampir 10 tahun) saya kembali ke sini tetapi dengan status berbeza.

Begitu juga setiap kali melihat adik-adik yang bekerja di restoran segera akan mengingatkan kenangan saya 20 tahun lalu. Saya juga pernah lalui pengalaman itu dan jangan bohong mengenai etika kerja di situ. Oh, untuk pengetahuan saya bukan sahaja berpengalaman bekerja di Mc'D, malah A&W juga. Ingatan saya, walau di mana anda berada, ingat Tuhan dan niat sebenar untuk apa. Kadang-kadang pengalaman lalu banyak mengajar kita erti kehidupan sebenar.



Hot Mama Reen
11:29 am

Bersama teman-teman memeriahkan Karnival Karangkraf 2013 yang lalu...
20 tahun lalu jika ikut kata hati mungkin saya tidak berada seperti hari ini.