Thursday, November 21, 2013

KEMAAFAN YANG TERINDAH

21/11/2013
23:28 pm

Salam,

Saya nak tulis sambungan entri sebelum ini. Entri 'Mama, Aqil tak nak jadi bear'. Sebenarnya ada cerita tersembunyi di sebalik majlis itu.

Biasalah bila ada majlis keramaian begini, saya memang takkan lepaskan peluang untuk bergambar. Setelah majlis selesai, saya mengajak Aqil, Adam dan Syafiqah untuk bergambar bersama.

Saya kira gambar atas pentas di hadapan pasti nampak cantik dengan tulisan majlis Ihtifal 2013. Seperti biasa setiap kali bergambar, saya akan posing mengikut kesukaan. Tetapi memandangkan ketika itu saya masih dalam pantang, saya hanya bergambar biasa-biasa saja.

Oleh kerana tiada sesiapa di situ, saya suruh Syafiqah mengambil gambar. Namun anak dara saya 'melarikan diri' daripada mengambil gambar saya dan Aqil. Memandangkan saya sudah pose cantik, terpaksa juga saya menyuruh Adam mengambil gambar.

Gambar pertama diambil (melalui samsung note 1), agak blur dan saya menyuruh dia mengambilnya semula. Hasilnya okay lah berbanding yang tadi. Tetapi saya agak kecil hati dengan kelakuan Syafiqah. Mengenang penolakan anak dara saya menyebabkan mood saya terus mati untuk terus bergambar.


Gambar pertama Adam ambil, agak blur.
Saya kemudiannya bertanya Syafiqah kenapa dia tak mahu mengambil gambar saya, katanya malu (mungkin untuk ke depan mengambil gambar). Saya pun apa lagi terus memarahinya sambil mengatakan 'dengan emak sendiri pun nak malu'. Oh! Apa dah jadi dengan anak ini. Saya bukan suruh dia buat apa, sekadar mengambil gambar.

Selepas detik itu saya memikirkan cara terbaik untuk menghukum perlakuannya itu. Bukan mudah untuk menangani masalah ini memandangkan dia sudah semakin meningkat dewasa. Bimbang jika dimarahi akan jadi dendam. Jadi saya menggunakan pendekatan terbaik pada saya) dengan melancarkan perang psikologi padanya.

Caranya adalah saya tidak layan setiap pertanyaannya ataupun menegurnya. Dia jadi begitu asing pada saya. Saya hanya guna perantara Adam untuk menyuruh dia makan dan sebagainya. Malah, saya larang dia dari guna gajet  yang ada.


Gambar kedua diambil oleh Adam..okay lah.
Keesokan hari, perang psikologi terus berjalan. Kali ini lagi hebat, apabila En. Abah mengajak ke Jusco dan saya enggan membawa Syafiqah (walaupun dia sudah mandi dan bersiap). Saya katakan pada Adam ( dengan harapan sampaikan pada kakaknya) 'selagi kakak tak minta maaf pada mama, selagi itu mama takkan layan dia'.

Adam memang budak yang bagus dan menurut perintah. Dia bagi tahu kakaknya pesanan saya dan kakaknya juga menjawab bagi pihak. Katanya 'mama, kakak malu nak mimta maaf. Dia suruh Adam cakap'. Saya kata balik, 'siapa salah, dia yang kena mintaa maaf'.

Tapi hati anak dara saya ini agak keras dan saya lihat ada ego di situ. Dia tak mahu mintaa maaf pada saya kerana malu. Takkan dengan mak sendiri malu? Saya taknak beri muka padanya ( walaupun hati ibu ini rasa kasihan melihat dia seperti dipulaukan).

Senang sahaja untuk jernihkan keadaan. Dia hanya perlu sebut tiga perkataan 'mama, kakak minta maaf'...bukan susah dan segalanya akan kembali seperti biasa.

Saya hanya tunggu permohonan maaf daripadanya. Akhirnya menjelang petang pada hari kedua perang psikologi, anak dara saya minta maaf pada saya. Terus lapang dada saya mendengar 'mama kakak minta maaf' sambil mencium tangan saya. Saya bersyukur kerana Tuhan lembutkan hatinya.

Sebenarnya saya juga bimbang jika perang psikologi ini berlarutan. Saya bukannya mahu mencari gaduh dengan anak sendiri, tetapi saya rasa itu sebagai pengajaran padanya agar hormat orang tua. Saya pesan padanya, 'jangan sakitkan hati mama lagi. Berdosa tau'. Dia hanya angguk dan saya melihat seperti dia menutup mata dengan tangan tanda menangis.

Pada saya biar dia menangis sekarang daripada hati saya nanti jadi keras seperti batu dan perang psikologi ini pasti berlarutan mungkin sebulan, setahun atau sehingga dia dewasa. Seperti yang pernah saya tulis dalam entri sebelum ini, saya memang tidak begitu rapat dengan anak dara ini.

Tetapi setiap kali beli barang, saya pasti ingat dirinya. En. Abah cakap ''dah anak awak'. Saya akur dengan kata-kata itu dan sememangnya dia anak perempuan seorang dalam keluarga kecil kami. Ya, saya berdoa agar satu hari nanti hubungan kami akan rapat seperti adik dan kakak.

Dan saya berharap juga satu hari nanti dia akan menghadiahkan kepada saya sesuatu yang menggembirakan hati ibunya.

Hot Mama Reen
00:00 am

Syafiqah cukup rapat dengan Aiman, suruhlah apa sahaja mengenai Aiman pasti dia tidak akan menolaknya.2 comments:

  1. aku nanges kak...huwaaa....aku nak balik jumpe anak kak...

    ReplyDelete
  2. saya suka rapat dengan anak-anak dara saya kak. selalu peluk2, kiss, dorg n dorg pun dah biasa buat mcm tu dengan saya. klu salah, masing-masing ibu atau bapa akan say, "sorry' dan salam . tak kira siapa. ibu bapa buat salah, akan minta maaf dengan anak2. so , mereka akan faham dan respect each other. :)

    ReplyDelete