Tuesday, December 3, 2013

OH! LOVE MY JACKET

2/12/2013
23:56pm

Salam,

Rona terang bagi yang berani.

Lama sungguh tak menjengah laman blog ini...alasannya mestilah sebab sibuk menguruskan keperluan rumahtangga. Tetapi saya terbaca share seorang teman blog dari kelas netty ah hiyer, katanya tetap akan menulis jugak even sibuk, laptop rosak dengan hanya menggunakan telefon bb yang kecil.

Dalam hati saya gigih betul dia menunaikan hajat yang satu. Saya sebagai penulis juga kadang-kadang tiba hari malas, terus tak sentuh sebarang gajet.

Kali ini semangat saya datang semula dan saya mahu tulis entri mengenai Gayaku Hijabku, iaitu pasal jaket. Sebenarnya ide nak tulis entri ini sudah ada dalam benak fikiran, cuma kekangan masa. Malam ini agak santai sedikit memandangkan anak-anak sudah nyenyak tidur dan En. Abah pula jauh di perantauan (jumpa awek Jepun katanya).

Ketika masih dalam tempoh bercuti tempohari, saya membawa kaki ini untuk ke AEON Bukit Tinggi (dekat rumah). Tujuannya hanya untuk cuci mata setelah sekian lama terperap dalam rumah.

Saya gemarkan aktiviti window shopping ini kerana ia bagai terapi kepada segala masalah. Kegembiraan berganda bila berjaya mendapatkan hasil tangkapan.

Dari satu kedai ke satu kedai saya lalu dan singgah. Dalam fikiran saya mahu mencari jaket sesuai. Kebanyakan yang saya lihat tidak menarik hinggalah melangkah masuk ke butik Levi's (paling best untuk mencari jeans). Saya melihat patung di luar mengenakan jaket yang saya kira amat cantik dan begitu stail.


Jaket denim sering jadi pilihan ramai.


Harapan saya agar ada saiz sesuai tetapi setelah dicari, tidak ada saiz untuk saya. Saya betul-betul frust dan berharap akan ada di cawangan lain. Fikiran mula terbayang jika jaket denim itu dipadankan dengan jeans ataupun skirt.

Memang saya akui jaket itu cukup cantik. Malah sesuai dengan gaya saya yang mahu kelihatan ringkas sahaja.

Malah dah lama saya mencari jaket kerana bagi saya ia boleh dipadankan dengan apa jua padanan. Sarungkan sahaja dengan jeans, skirt, slack ataupun dres labuh. Ia tetap nampak cantik dan memikat hati.

Padanan bersesuaian menjadikan gaya anda nampak ranggi, menawan dan masih mengekalkan gaya Muslimah. Ada macam-macam jaket yang ada di pasaran, misalnya jaket atau blazer untuk yang mahu berrgaya formal, jaket kulit untuk yang ranggi, jaket denim ataupun jaket yang bercorak seperti bunga (saya tidak berapa menyukai jaket motif floral).

Jika kita layari carian google, banyak butik online menawarkan jaket dengan harga berpatutan. Ada juga saya survey, tetapi pilihan gambar seperti lebih kepada mereka bertubuh kecil...amat frust sekali.

Saya memang cerewet mengenai gaya yang satu ini. Kalau boleh saya mahu cuba dan acu padan di badan sendiri. Bagi saya fesyen jaket ini seperti lagu yang evegreen, akan sentiasa dicari orang walaupun lambakan gaya kini.

Dulu ketika belajar di USM, saya ada memiliki jaket yang saya beli di butik EIC (butik feveret untuk beli tshirt & beg). Saya gunakan jaket itu setiap kali menaiki motor di kampus untuk ke kuliah.  Jaket itu saya simpan dan guna even sudah bekerja.

Kata orang ada nilai tersendiri walaupun dibeli duit sendiri (mahal kerana itu masih bergelar student). Tetapi jaket itu kini sudah MIA (missing in action). Puas saya cari tetapi tak jumpa. Dan sampai sekarang saya masih lagi berharap jaket itu kelak kembali kepada tuannya.

Walau apa sekalipun, jaket adalah pelengkap gaya seseorang. Dua tiga tahun lepas, saya kira gaya kardigan menjadi fenomema.

Ia berfungsi seperti jaket, cuma labuh sedikit dan berbentuk meleret di hujungnya. Kardigan ini biasanya dipadankan dengan tshirt sahaja. Macam-macam warna dan saya juga memilikinya sehelai (tidak mahu ketinggalan gitu). Begitu juga demam balero, seperti kardigan tetapi pendek sedikit dan lebih stail.

 
Baik kardigan atau balero masih lagi jadi pilihan pengguna dan siapa mahu yang murah dan cantik, panjat sahaja Kenangan Wholesale Center. Namun awas, anda tidak boleh beli sehelai tetapi 3 helai bagi mendapatkan harga istimewa. Jadi sangat dialu-alukan membawa teman ketika shopping di sini.

Jaket cantik...
1. Dipadankan dengan boot.
2. Sesuai dengan tshirt pendek atau tiada lengan (agar tidak panas).
3. Cari jaket yang tidak terlalu panas untuk aktiviti luar.
4. Jika baju dalam berbunga, elakkan pilih jaket motif flora.
5. Digayakan oleh meraka yang punya ketinggian.
6. Terpulang pada gaya anda, jika pejabat pilih yang formal seperti blazer, jika untuk aktiviti lasak, kulit atau denim amat sesuai.
7. Warna selamat seperti, biru tua, coklat ataupun kelabu (boleh juga jika berani pilih jaket warna merah ataupun ungu seperti model Kimora Lee).Tip shopping:
1. Buat survey dua tiga kedai sebelum ke sesuatu tempat.
2. Bandingkan harga barang yang mahu dibeli.
3. Jika membeli di kedai borong, pastikan membawa kawan supaya harga lebih murah.
4. Untuk jimat, jangan bawa wang yang banyak ataupun kredit kad.
5. Ajak kawan untuk membuat pilihan barangan.Hot Mama Reen
00:25 am

No comments:

Post a Comment